o životě, světě a lidech

Lekce španělštiny pro české poutníky

28. 8. 2011 22:06
Rubrika: Signály.cz | Štítky: madrid jmj sdm , Madrid2011

Lekce španělštiny

 

V Průvodci českého poutníka byl mimo jiné otištěn i malý slovníček. Lingvisté ovšem vědí, že v každé učebnici cizího jazyka, nová lekce začíná malým příběhem či rozhovorem. A právě tento chybějící příběh exkluzivně přináší nulté číslo Kořeňa. Ve skutečnosti se jedná o třetí lekci „Cimrmanovy všeobecné španělštiny“, jejíž jediný výtisk byl nalezen děkanem Vrbou na půdě liptákovské fary. Příběh pojednává nežádoucím trávení večerní vigilie na SDM a měl by varovat všechny české poutníky, aby se podobných neřestí na SDM vystříhali. Cimrman již tehdy znal budoucí program světových z čilé korespondence mezi ním a nunciem v rakouskouhersku Msgre. Pasqualettim, se kterým konzultoval některé kapitoly z jeho teologické prvotiny MŇOUCAT (Dnes již překonané dílo kriticky rozebírá paradox, že kočka má devět životů, zatímco člověk jenom jeden). Zpět k jazyku kastilskému. Z obsahu učebnice se dá vyrozumět, že Cimrman neměl o poutnících do Madridu vysoké mínění. Posuďte sami.

 

 

Sobota (20.8.) Jsou dvě hodiny odpoledne. Kamarád: Nevím co dělat:-( To se mi nelíbí. Jsem účastníkem světových dní mládeže...PAPEŽ!!! PAPEŽ!!! PAPEŽ!!!.....Kde??? Kilometr! Trochu daleko!

 

Mohl bys mi ukázat na mapě, kde jsem, prosím? Kudy se jde do centra? Kilometr doprava, kilometr doleva, kilometr rovně! Děkuji. Není zač!

 

Je půl deváté večer. Ztratil jsem se. Nevím co dělat. Dám si kávu, pivo, pivo, pivo:-) , sklenici vína, sendvič, něco sladkého. Dobrou chuť!!!:-)

 

Půlnoc. Hodně špatně:-((( Doleva-doprava-doleva-doprava-doleva-doprava.

 

Je čtvrt na dvě. Ztratil jsem pas:-(

 

Ráno. Slečna!!! Ne! Nemluvím španělsky! Mluvím česky, anglicky, německy, francouzsky, trochu italsky. Ahoj (anglicky)! Ahoj! Jmenuji se Klára, jsem studentka. A Ty? Jméno. Příjmení. Odkud jsi? Jsem z České republiky. Ztratil jsem se, mohla bys mi pomoci? Ano. Co je za den? Neděle. Neděle? Papež!!! . Kudy se jde do centra? Doleva, doleva, rovně. Děkuji, na viděnou! Napiš mi svůj e-mail, budeme v kontaktu. Miluji Tě! Něco sladkého:-*

 

 

Každý, kdo se tedy pilně naučí španělská slovíčka, bude prakticky schopen výše uvedený příběh plynně převyprávět v španělštině. Takže hodně trpělivosti a pozor na výslovnost!:-)

 

Zobrazeno 1092×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio